Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tejfölös-burgonyás pogácsa

tejfolos-burgonyas-pogacsa.jpg

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
80 dkg liszt
1 kk só
175 gramm tejföl
1 tojás (+ 1 tojássárgája)
15 dkg vaj
1 dl tej
1 kk cukor
1 kocka élesztő

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kihűlni, végül összetörjük. A lisztet egy kelesztőtálba tesszük, közepére lyukat csinálunk. Ebbe tesszük a sót, beleöntjük az 1 tojással kikevert tejfölt, a vajat, végül a cukros tejben futtatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, 5-10 percig dagasztjuk, majd 30-60 percig meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk majd egy késsel a tetejét vékonyan, 1 cm távolságokra keresztbe és hosszába bevagdossuk. Kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsire tesszük. (A tetejét megkenhetjük tojássárgával, hogy ropogósabb, aranylóbb legyen.) 170 °C-on (légkeveréssel) nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szerk.:
Legközelebb szerintem kicsit vastagabbra gyúrom és kisebb átmérőjűre szagattom, hogy tömzsibbek legyenek... :)

Jó étvágyat!
:)