Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nokedli

 Nokedli

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 tojás
2-2,5 dl víz

olaj

Tegyünk fel nagyjából 3 l sós vizet főni, hogy mire kikeverjük a tésztát, már forrjon! Öntsünk bele egy kevés olajat is, hogy majd ne ragadjanak össze a nokedlik.
Egy jól fogható tálba törjük bele a tojásokat, öntsük bele a víz felét és sózzuk meg, majd jó alaposan keverjük össze kézi habverővel. Keverjük hozzá fakanállal a kimért liszt felét, innentől fogva felváltva keverjük hozzá a maradék lisztet és vizet, míg ruganyos, sima tésztát nem kapunk. 5-10 percig kevergessük, míg apró hólyagok jelennek meg a tésztán. Ha még mindig nem forrt fel a víz, akkor az jó ürügy a tovább kevergetésre...
Ha felforrt a víz, nokedliszaggatóval (vagy vágólap/kés segítségével) szaggassuk a tészta 1/3-át* a lobogó vízbe. Szaggatás közben időnként keverjünk bele a fővő nokedlikbe, ezzel is akadályozzuk az összeragadást. Főzzük őket néhány percig, majd ha feljöttek a víz tetejére, egy szűrővel merjük őket egy tésztaszűrőbe. Hideg vízzel öblítsük le a nokedliket, majd öntsük egy tálba. Ismételjük meg a folyamatot, míg elfogy a tészta.
*Azért kell 3 adagban kifőzni a nokedlit, hogy a nagy mennyiség miatt se ragadjanak össze!

Jó étvágyat!
:)