Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Túrógombóc édes tejföllel

Hozzávalók:

Gombóc:
0,5 kg túró
2 tojás
9 ek búzadara
3 ek cukor
1 cs vaníliás cukor

Panír:
olaj
zsemlemorzsa
(porcukor)

Édes tejföl:
2 nagy doboz tejföl
2 cs vaníliás cukor
5 ek cukor

A gombóc hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. Én gépi habverőcsel csináltam, hogy minél kevésbé maradjon darabos a túró. Ha ez megvan, lefedjük fóliával és szobahőmérsékleten pihentetjük 0,5-1 órát, hogy a gríz puhuljon benne. Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Miután megpirult, egy evőkanálnyi porcukrot szitálhatunk bele, ízlés kérdése. A tejfölt összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, megvárjuk, míg a cukor teljesen felolvad...
Ha kipihente magát a gombóc masszája, nedves kézzel gombócokat formálunk és lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük 5-10 perc alatt. Akkor jó, ha a gombóc feljön a víz tetejére. Személy szerint egy kis méretű szűrővel tettem a vízbe a gombócokat, a szűrőben tartva 1-2 másodpercig, hogy amikor lesüllyed, lehetőleg ne ragadjon a lábas aljára. Közben azért ellenőrizni kell, mert ha leragad, akkor sem jön fel, ha megfőtt... Ha feljön a felszínre, szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük és megforgatjuk a panírban. Az édes tejföllel jól nyakon öntve tálaljuk!

Jó étvágyat!
:)