Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nudli

Hozzávalók:

1 kg burgonya
20 dkg liszt + a gyúráshoz
1 db tojás
1 kk olaj
1 mk só

A krumplit hajában puhára főzzük. Ha kész, meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük. Ha kihűlt, belekeverjük a többi hozzávalót, míg egynemű tésztát kapunk. Nudlikat formázunk és lobogó, sós vízben kifőzzük, majd megforgatjuk a kevés olajjal pirított zsemlemorzsában.

Hasznos tippek a nudliformázáshoz,
hogy ne kapj idegrohamot,
mire végzel!

:)

A legtöbb helyen a neten úgy írják, tépjünk kis cipókat, azokat sodorjuk 1 cm vastag hosszú kígyóvá, vágjunk 2-3 cm-es csíkokat és pödörjük még meg a tenyerünkben. Először én is ezt a módszert választottam, de a sodráshoz sok hely kell, nem egyenletes vastag a kígyó és időigényes is (legalább egy óra!). Mire végeztem a hajam is kihullott... A második adagomat már egy saját módszerrel készítettem:
A tésztát nyújtsuk 1 cm vastag lapra. Vágjunk belőle 2-3 cm vastag csíkokat és azokat keresztbe kezdjük el még vágni 0,5-1 cm vastagon. Az így kapott kis téglalapokat sodorjuk meg a tenyerünkkel és kész. Sokkal gyorsabb (alig fél óra), kevesebb hely kell, az eredmény pedig sokkal jobb!
Ami még fontos: Nagyon ragad a tészta, ne sajnáljuk sodráskor a lisztet! Az asztalon (nyújtófán) gyűjtsük a kész dudlikat, ne egy edénybe, mert a saját súlyától összeragadhat és kezdhetjük elölről! (Így jártam az első adaggal)

Jó étvágyat!
:)