Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Máglyarakás

 Máglyarakás

Hozzávalók:

10 db kifli
1 l tej
8 db tojás
12 ek cukor
2 ek rumaroma
1 tk citromlé
1 ek baracklekvár
1,5 kg alma (tisztítás előtt ennyi)
1 tk őrölt fahéj

A kifliket felkarikázzuk és egy nagy tálba tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz keverünk 7 ek cukrot, a rumot, majd fokozatosan hozzá keverjük a tejet is. Az így kapott tojásos tejet a kiflikre öntjük, és hagyjuk ázni 15 percig. 1-2 alkalommal fakanállal átforgatjuk.
Miközben ázik a kifli, megpucoljuk és lereszeljük az almát, valamint előmelegítjük a sütőt 220°C-ra.
Egy nagyjából 30x40-es tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával), és beleönjük az ázott kiflit. Szépen elegyengetjük, majd rásimírjuk a reszelt almát is. Meghintjük 3 ek cukorral, majd az őrölt fahéjjal, majd mehet a forró sütőbe. 40 percig sütjük.
Ha kisült, kivesszük a tepsit és 180°C-ra csökkentjük a sütő hőmérsékletét. Elkezdjük csinálni a habot:
A tojásfehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük, majd belekeverjük a citromlevet. További 2-3 percig verjük, majd belekeverünk 2 ek cukrot is. További 1-2 perc verés után belekeverjük a lekvárt. Ekkorra a hab már "betonkemény", szinte késsel szeletelhető. Az így kapott habot egy kanállal az almára szedjük, majd szétkenjük, hogy mindenhova jusson. Óvatosan azért, hogy ne törjön meg a hab. Visszatesszük az addigra 180°C-ra hűlt sütőbe és a hab aranylásáig sütjük, kb. 15-20 percig. Mikor kivettük a sütőből, azon melegen egy recés késsel bevagdossuk a hab tetején a szeletelés helyét, majd hagyjuk langyosra hűlni (kb. 20 perc). Ekkorra viszonylag jól szeletelhető lesz.

Jó étvágyat!
:)